Livrare 13.98 lei în toată România.

Cum sa-ti publici singur cartea

        Publicarea unei cărți în regie proprie nu a fost niciodată mai ușoară decât este astăzi. Toate instrumentele și informațiile necesare îți sunt accesibile și merită exploatate. Poate nu va fi floare la ureche, dar cu siguranță nu va fi, nici pe departe, cel mai greu lucru pe care l-ai făcut vreodată.

Decizia de a nu te adresa unei edituri care să se ocupe de toate aspectele ce țin de publicarea și vânzarea cărții tale, sau poate doar curiozitatea, te-au adus la acest articol... așa că, fără alte introduceri și cât mai pe scurt și la obiect posibil, iată ce îți recomand să faci.

1. Scrie cartea

        Până nu ai pus punct ultimei propoziții nu îți bate capul cu niciunul dintre pașii de mai jos. Nu ai nevoie de alte sarcini care să-ți ocupe timpul; folosește fiecare clipă, fiecare minut pe care îl ai la dispoziție, pentru a-ți finaliza manuscrisul. 

        Corectează (și editează) manuscrisul. Punctuația, ă-urile, ș-urile, virgulele nu ar trebui să te preocupe deloc în timp ce așterni pe hârtie povestea ta, perfecțiunea gramaticală are și ea momentul ei. 

        Auto-revizuiește-ți manuscrisul eliminând greșelile pe care le identifici (gramaticale, de stil, de logică), dar ține cont de un lucru: familiaritatea textului face din tine un „corector-editor” ineficient. Apoi, Găsește pe cineva (un cineva sau mai mulți cineva) căruia să-i cer ajutorul – unul dintre foștii tăi profesori, un prieten mai citit... e neapărat ca alți ochi și o minte fresh să ia la bani mărunți, manuscrisul tău. 

        Pentru corectare, poți folosi și un corector gramatical on-line (caută pe Google „corector gramatical”) care va identifica unele erori... nu toate însă. 

        Asigură-te că ai respectat regulile de tehnoredactare. Cum ar fi: nu ai lăsat mai mult de un spațiu între cuvinte, semnele de punctuație le-ai scris imediat după cuvânt, cu excepția parantezelor, nu ai folosit prescurtări, nu ai folosit spații consecutive pentru a crea un nou alineat. Toate acestea vor avea un efect benefic din punct de vedere vizual... și până la urmă, așa e corect.

        Următorii pași îi poți face concomitent.

2. Deschide-ți un SRL 

        Entitățile cu care va trebui să colaborezi pentru tipărirea și eventual vânzarea cărții tale sunt toate persoane juridice, firme, care vor intra într-un parteneriat doar cu o altă firmă. Nu e neapărat să-ți deschizi un SRL, poți alege orice altă formă de organizare juridica; poate PFA (persoană fizică autorizată) ți se potrivește mai bine. 

3. Machetarea manuscrisului tău digital

        Estetica lucrării tale, designul copeții și al interiorului, presupune o armonizare perfectă a tuturor elementelor constituente. Textul trebuie să arate bine în pagină, capitolele și subcapitolele trebuie evidențiate, notele de subsol trebuie și ele aranjate, poate vei dori introducerea unui header la fiecare capitol... toate acestea nu se pot face în MS Word. Ai nevoie de un program de editare ceva mai sofisticat, cum ar fi InDesign (de la Adobe). 

        InDesign este un program de editare excepțional, iar pentru a învăța tot ce trebuie pentru machetarea unei cărți, nu ai nevoie decât te Youtube și cam 1,5 – 2 ore pe zi, timp de două săptămâni. Licențe pentru InDesign găsești online.

        Compune pagina de titlu. Aceasta se pune la începutul cărți și trebuie să conțină titlul lucrării, numele autorului, numele editurii, anul și locul publicării. 

        Pe verso-ul paginii de titlu poți trece toate datele ce țin de persoanele sau organizațiile care dețin drepturile intelectuale asupra lucrării. Aici pot apărea și numele celor care s-au ocupat de editarea cărții, de corectură, de tehnoredactare, numele tipografiei care va tipări cartea, date cu privire la modul în care  poate fi achiziționată cartea și orice alte informații de natura „tehnică”.

    3.1 Coperta

        Și coperta cărții o poți face singur. Cum? Furând ideile neoriginale ale altora. Să zicem ca ai scris o carte romantică... dă un search pe Google la „cărți de dragoste” și vei vedea că cel puțin trei sferturi dintre acestea (chiar și la marile edituri) au pe copertă o fotografie si un text (cu un font mai fistichiu) care ne spune titlul și autorul cărții. Daca vrei o fotografie de copertă pentru o carte romantică, scrie pe Google „stock photo romantic cover” și vei găsi nenumărate opțiuni. Cumpără acea fotografie (nu e scumpă) și folosește-o liniștit. Indiferent de genul cărții tale poți folosi „tehnica”  aceasta pentru a crea o copertă ok.

        Se poate și mai simplu de atât. Click aici dacă dorești să vezi cum arată o carte din colecția „Cărți cheie” a editurii Humanitas. Un fundal uni și un text alb... GATA!” 

        O altă variantă, puțin mai complicată, ar fi folosirea unui generator de imagini, cum e Leonardo:AI. Chiar dacă nu vei ajunge să-l folosești pentru a realiza coperta cărții tale, încearcă-l... e foarte distractiv.

        Coperta spate este ușor de realizat – de obicei aceasta este folosită pentru a face reclamă cărți, printr-un text de prezentare frumos sau prin laude aduse de varii persoane. Nu uita să amplasezi aici codul de bare (vezi mai jos).

        Tipografia care îți va tipări cartea îți va furniza un template cu dimensiunile coperții (inclusiv ale cotorului) – nu trebuie să-ți bați capul cu asta. Dimensiunile acestea depind de grosimea hârtiei folosite la print și tipul coperții. 

    3.2 Obține un cod ISBN adresându-te Bibliotecii Naționale. 

        Codul ISBN reprezintă numărul internaţional standardizat al cărţii și te ajută în primul rând la identificarea unică a operei tale în bazele de date bibliografice, evitând astfel confuzia între titlurile identice sau între ediţiile aceluiaşi titlu, publicate în formate diferite. Click aici.

    3.3 Generează un cod EAN (cod de bare) din ISBN. 

        Poți folosi un site gratuit pentru creerea acestui cod de bare pe care îl vei pune pe coperta spate a cărții. 

4. Tipărește cartea

        Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să pui la punct cererea de oferta pe care o vei trimite tipografiilor. În aceasta vei menționa tirajul (câte exemplare ale cărții dorești să fie tipărite), formatul cărții (mărimea ei), tipul coperții (cartonată, necartonată, cu clapete sau fără), dacă e vorba de o carte color sau alb-negru. Detalii precum tipul hârtiei pentru blocul interior sau grosimea cartonului pentru copertă nu sunt musai, tipografia îți va oferi ea varianta care îi este cea mai accesibilă. 

        Cu cât tirajul dorit este mai mare cu atât prețul pe exemplar e mai mic. Costul unui exemplar, al oricărei cărți, dintr-un tiraj de 200 de exemplare va fi cu mult mai mare decât cel al aceleiași cărți dintr-un tiraj de 3000 exemplare. DAR, diferența de preț între un tiraj de 200 ex. și unul de 300 ex. să zicem, este una foarte mică. Ține cont de asta atunci când aloci bugetul destinat tiparului. Pentru mai multe detalii citește articolul „Cât costă să tipărești o carte”.

        Unele tipografii, în speță cele mari, nu vor accepta tiraje mici, sub 500 de exemplare. 

        Digital sau offset. Acestea sunt cele două variante de tipar la dispoziție. Dacă vei dori să tipărești puține exemplare varianta digitală îți va fi oferită de unele dintre tipografii. E mult mai ieftină, dar inferioară offset-ului, cu o mențiune aici – dacă ai o lucrare care este doar text, fără ilustrații, poze, grafice, elemente fine, diferența dintre digital si offset este aproape insesizabilă. 

    4.1 Alege tipografia.

        Oferta la acest capitol este una foarte vastă. La fel e si oferta de preț. Tarifele pot varia, foarte mult, de la o tipografie la alta, pentru aceeași carte, cu același tiraj.

        Începe căutările în apropiere, în orașul în care locuiești. Tipărirea unei cărți nu este diferită de tipărirea unei lucrări de licență. Daca ai auzit că vreuna dintre tipografiile locale face așa ceva, contactează-i!

        Există tipografii specializate în tiraje mici la care poți ajunge cu o simplă căutare online: „tipar carte tiraje mici” – vei găsi astfel multe variante. 

        Adresează-te apoi tipografiilor mari. Rotolito, Everest, Monitorul Oficial sunt doar câteva dintre cele cărora le poți trimite un mesaj. Dacă vrei calitate de top la ușile acestora trebuie să bați. Un exemplu de lucrare cu tipăritură de o calitate superioară este cartea noastră „Băiețelul invizibil”, scrisă de Trudy Ludwig și ilustrată de Patrice Barton. Calitatea hârtiei, a coperții, supracoperta, toate au fost realizate la standarde foarte înalte. O tipografie de cartier nu ar fi putut livra ce ne-am dorit noi... 

        Caută chiar și în afara țării soluții pentru tipărirea cărții tale. S-ar putea să fi surprins de ofertele primite. Booksfactory este o tipografie din Polonia specializată în tiraje mici. Atlasul de nori intitulat „Cartea norilor” a fost tipărit ala ei, iar rezultatul a fost unul pozitiv. 

        Dacă nu te sperie numele „China”, poți încerca și acolo. Noi am lucrat cu „1010 Printing” pentru cartea Dac-ar vrea caracatița ar putea...”. Calitatea livrată de tipografia chineză a fost super. Prin contract, ei s-au ocupat de tipărire și livrare până la ușa depozitului nostru.

        *Exemplele de tipografii date mai sus sunt doar atât, exemple, nu sunt recomandări... Poate îți vor folosi, măcar așa ca punct de pornire.

        Ai ales tipografia?... Semnează contractul, trimite fișierul PDF si așteaptă cartea să sosească. 

        Felicitări, ai scăpat de ce era mai... ușor. Din păcate, asta nu e o glumă, greul abia acum începe. Vânzarea unei cărți, dacă dorești să o realizezi tu, direct, va fi mult mai dificilă.

Vrei să tipărești o carte ilustrată? Citește „Cum sa publici singur o carte ilustrata”, articolce vine în completarea celui pe care tocmai l-ai lecturat. 

Citește articolul „Câți bani poți câștiga din publicarea / vânzarea unei cărți” pentru mai multe detalii privitoare la cum să stabilești prețul de vânzare al cărții tale.

autor: Horațiu M. Băhnean (editor Atotie Books)

Lasa un comentariu

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter si fii primul care afla noutatile noastre! Colectii noi, oferte exclusive!