Chiar daca ti-e frica, actioneaza
Susan Jeffers”Chiar dacă ți-e frică… acționează” Susan Jeffers este o carte despre cum să devii puternic înfrângându-ți temerile.
Chiar dacă ți-e frică… acționează / Feel the Fear and Do It Anyway® de Susan Jeffers este o carte care îți va așeza ochelarii adevărului pe ochi pentru a-ți arăta lumea văzută fără frici. Este o carte de dezvoltare personală care te va ajuta să îți identifici, înțelegi și în cele din urmă, înfrângi, fricile personale, pentru a reuși astfel să obții mai mult de la viață. Este cartea care îți va fi de un real folos dacă vrei să îți sporești încrederea în sine, dacă vrei să devii mai hotărât, dacă vrei să preiei frâiele vieții tale și să te lași mai puțin influențat de alții, și de ce nu, dacă vrei să îți faci visurile să devină realitate…
Autoarea pornește de la premisa că fiecăruia îi este frică de ceva: de vorbitul în public, de a-și impune punctul de vedere, de a lua decizii, de intimitate, de schimbarea locului de muncă, de singurătate, de bătrânețe, de șofat, de pierderea unei persoane dragi, de a pune capăt unei relații, etc. Însă tot ea crede că: „Vei fi, poate, surprins și încurajat să afli că, deși incapacitatea de a-ți învinge frica poate să pară o problemă psihologică și să o simți ca atare, în cele mai multe cazuri nu este. Eu cred că este în principal o problemă de educație și că, prin reeducarea gândirii, vei putea să accepți că frica e un simplu fapt al vieții, nu o barieră în calea succesului.”
Susan Jeffers povestește că s-a luptat ea însăși cu frica în tinerețe și că momentul ei de „iluminare” a survenit nu după vreo discuție cu un maestru Zen, ci, după ce a citit sloganul unei companii aeriene: „Ieși în lume”. Constatând că se rupsese de lume din cauza fricilor și dorind să și le depășească, Susan Jeffers s-a documentat la modul cel mai serios, citind cărți, participând la workshopuri, vorbind cu oamenii care erau dispuși să o asculte, și astfel, treptat, a reușit să se elibereze de propriile temeri, constatând în același timp că, mulți alți indivizi se confruntau cu aceeași problemă ca și ea. Din dorința de a-i ajuta s-a născut cartea de față care își propune să schimbe modul de gândire al oamenilor, autoarea fiind de părere că frica trebuie scoasă din domeniul terapiei psihologice și adusă în domeniul educației.
DE CE NE ESTE TEAMĂ?
Potrivit lui Jeffers, frica poate fi defalcată pe trei niveluri.
PRIMUL NIVEL: Povestea de suprafață – include două tipuri de temeri:
- cele care se „întâmplă pur și simplu: bătrânețea, invaliditatea, pensionarea, singurătatea, plecarea copiilor de acasă, etc.
- cele care necesită o anume acțiune: reluarea studiilor, luarea deciziilor, schimbarea carierei, legarea de prietenii, încheierea sau începerea unei relații, vizita la medic;
AL DOILEA NIVEL: temeri care implică egoul: refuzul, succesul, eșecul, vulnerabilitatea, să fii înșelat, să fii neajutorat, dezaprobarea, pierderea, etc.
AL TREILEA NIVEL: Atitudinea de genul: Nu pot să fac față!
De fapt, autoarea crede că: la baza tuturor temerilor noastre se află frica că nu vom face față tuturor provocărilor vieții, concluzionând că: „Dacă ai ști că poți face față la orice îți apare în cale, de ce ți-ar mai fi frică? De nimic probabil…”
Iar odată ce te vei convinge de faptul că poți face față la oricare dintre provocările vieții nu vei mai simți nevoia să controlezi nimic din lumea exterioară: ce face partenerul tău de viață, ce fac prietenii tăi, ce fac copiii tăi, ce se întâmplă la interviu, ce se întâmplă la locul de muncă, ce se întâmplă în noua ta carieră, ce se întâmplă cu banii tăi sau ce se întâmplă la bursa de valori. Cu alte cuvinte:
„Ca să-ți diminuezi temerile, nu trebuie decât să-ți crești mai mult încrederea în propria capacitate de a face față la orice îți apare în cale.”
Așadar, în opinia lui Susan Jeffers, frica apare din cauza unei neîncrederi în sine. O neîncredere pe care o transmitem mai departe aproape inconștient de câte ori le spunem celor dragi: „să ai grijă!”, întrucât aceste cuvinte ascund un dublu mesaj: „Lumea e foarte periculoasă”... și... „tu nu vei putea să-i faci față”. Partea proastă este că, alimentați cu atâta neîncredere de-a lungul vieții, ajungem să acumulăm deficite mari de încredere (frici) care ne împiedică să obținem ceea ce ne dorim de la viață.
ADEVĂRURILE FRICII
Autoarea redă câteva realități pe care le-a descoperit după ce a divorțat și a trebuit să învețe să se descurce din nou singură:
ADEVĂRUL NR. 1: Frica nu dispare niciodată atât timp cât continui să mă dezvolt, cu alte cuvinte, frica ta nu va dispărea, dar relația ta cu ea se va schimba;
ADEVĂRUL NR. 2: Singura modalitate de a scăpa de frica de a face ceva este să fac lucrul respectiv; altfel spus, frica de anumite situații dispare abia în momentul în care te confrunți cu ele;
ADEVĂRUL NR. 3: Singura modalitate de a mă simți mai bine în propria piele este să acționez; pentru că, atunci când ai făcut ceva ce nu știai sigur că poți face capeți și un plus de încredere în sine foarte valoros.
ADEVĂRUL NR. 4: Nu numai eu simt teamă atunci când mă aflu pe un teritoriu necunoscut, ci toată lumea o simte; dar asta nu trebuie să ne împiedice să acționăm.
ADEVĂRUL NR. 5: Să acționezi, chiar dacă ți-e frică, este mai puțin înspăimântător decât să trăiești cu frica profundă ce provine din sentimentul neputinței; altfel spus, teama resimțită dacă nu îți asumi riscuri este mai mare decât cea resimțită atunci când îți asumi riscurile;
Jeffers numește aceste realități ADEVĂRURILE FRICII, adăugând în legătură cu ele: „Trebuie să te hrănești cu ele în permanență până devin parte din ființa ta – până începi să-ți schimbi comportamentul și să te îndrepți către scopurile dorite, în loc să te retragi.”
NU FRICA ESTE PROBLEMA
Din moment ce toată lumea resimte frică, concluzia este că nu frica este adevărata noastră problemă, ci modul în care o stăpânim.
„Pentru unii frica este irelevantă. Pentru alții, creează o stare de paralizie. Primii își stăpânesc frica de pe o poziție de putere (prin alegere, energie și acțiune), pe când ultimii o stăpânesc de pe o poziție de durere (prin neputință, depresie și paralizie)… Secretul de a face față fricii îl constituie trecerea de la o poziție de durere la una de putere.”
Autoarea dezvăluie aici graficul De-la-durere-la-putere și te învață să îl aplici în viața ta. Jeffers îți pune la dispoziție chiar și un vocabular pe care să îl folosești ca semn al evoluției tale dinspre „durere” spre „putere”, oferindu-ți explicații detaliate în legătură cu diferențele pe care le presupune la nivel emoțional și psihologic folosirea unor anumiți termeni în defavoarea altora. Ca să ne rezumăm la un singur exemplu, autoarea recomandă folosirea lui „știu că” în loc de „sper că” pentru că fiecare dintre noi deține în lăuntrul său resurse incredibile de putere pe care nu le-a folosit încă.
„Nu numai felul de a fi ți se modifică odată cu un vocabular mai puternic, ci și prezența ta în lume. Oamenii care manifestă forță interioară sunt tratați diferit față de cei care par slabi. Cu cât ai un discurs mai puternic, cu atât mai mult vei fi o forță în lumea din jur.”
Soluția propusă de autoare pentru a ne depăși starea de neputință este aceea de a ne depăși sistemul de credințe negative care ne ține blocați în această stare folosindu-ne de toate mijloacele pe care le avem la îndemână.
„Ești construit de la natură să-ți folosești puterea personală. Când n-o faci, resimți stări de neajutorare, paralizie și depresie, care sunt indiciul că ceva nu merge cum ar trebui. Și tu, la fel ca noi toți, meriți tot ce este minunat și captivant în viață. Iar aceste sentimente ies la iveală numai când intri în contact cu sinele tău puternic.”
ASUMĂ-ȚI RESPONSABILITATEA!
Autoarea aduce în discuție faptul că mulți dintre noi ne plângem de propriile vieți, uitând că tot noi suntem singurii care deținem cu adevărat controlul asupra destinului nostru.
„Dintr-un motiv sau altul, tu alegi, conștient sau inconștient, să rămâi la un loc de muncă oribil, tu alegi să-ți urăști viața fiindcă ești singur, tu alegi să rămâi într-o relație distructivă, tu alegi să o lași pe fiica ta să te înnebunească, tu alegi să sabotezi tot ce este bun în viața ta... sau orice altceva e valabil pentru tine.”
Observăm astfel că viețile noastre ar putea fi mult mai bune dacă ne-am asuma cu adevărat responsabilitatea pentru acțiunile noastre. Dar ce înseamnă asumarea responsabilității? Jeffers ne oferă șapte posibile definiții în acest sens, ilustrând fiecare definiție cu studii de caz reale care demonstrează că fricile și piedicile ni le punem noi înșine prin gândurile și impresiile false pe care le avem în legătură cu cele mai multe situații de viață.
Autoarea ne propune în continuare șase exerciții pentru a ne simți mai puternici față de propriile frici, dar și șapte moduri de a ne recăpăta încrederea. Jeffers încurajează gândirea de tip Pollyanna în detrimentul pesimismului, nefiind câtuși de puțin de acord cu faptul că: „atitudinea negativă este realistă, iar cea pozitivă este nerealistă.” Ba din contră, ea crede că noi ne creăm singuri realitatea, și își susține acest punct de vedere cu următorul argument: „Se pare că mai bine de 90% dintre motivele noastre de grijă sunt inutile fiindcă acele lucruri rele nu se întâmplă niciodată. Asta înseamnă că sunt șanse ca mai puțin de 10% din grijile noastre negative să fie întemeiate. Dacă e așa, nu e mai realist să ai o atitudine pozitivă decât una negativă?”
Studiile de caz prezentate pentru a ilustra această idee susțin cum nu se poate mai bine faptul că: ”Cuvintele pozitive ne fac puternici din punct de vedere fizic; cuvintele negative ne fac slabi din punct de vedere fizic.”
Autoarea ne mai sfătuiește să „ne alimentăm” zilnic cu gândire pozitivă din orice surse, pentru că aceasta este soluția pentru a ne reeduca modul de gândire, și, mai mult decât atât, ne pune la dispoziție un adevărat program de urmat pentru a dobândi gândirea pozitivă. Acesta se întinde pe tot parcursul zilei, și se desfășoară începând din patul în care te trezești dimineața, drumul pe care mergi spre serviciu, la birou, pe drumul de întoarcere spre casă, etc.
„Gândirea pozitivă îți schimbă totul în viață. Fără Gura-Spartă cea negativistă, te vei întreba de ce ți-era tot timpul atât de frică înainte. Vei avea o energie pe care n-ai crezut-o niciodată posibilă. Vei râde mult și vei iubi mai mult. Vei atrage din ce în ce mai mulți oameni pozitivi în viața ta. Vei fi mai sănătos din punct de vedere fizic. Te vei bucura că trăiești.”
Bineînțeles că gândirea pozitivă nu ne va apăra de necazuri și momente mai dificile în viață, dar ea ne va ajuta să trecem diferit prin astfel de momente: „Cu toții avem parte de pierderi și dezamăgiri. Nimeni nu este imun. Iar gândirea pozitivă autentică permite lacrimilor să curgă, știind mereu că vom depăși suferința și vom trăi o viață frumoasă și productivă. Da, există suferință în lume... iar gândirea pozitivă autentică permite lacrimilor să curgă și pentru lume. Foametea există. Rasismul există. Războiul există. Problemele de mediu există. Și tot așa. Lasă lacrimile să curgă, iar apoi implică-te! Implică-te având sentimentul pozitiv că se poate face ceva, chiar dacă răspunsul nu e ușor de văzut. Negarea duce la inactivitate... la fel și senzația de zădărnicie.”
Presupunând că ai reușit să îți antrenezi suficient gândirea și că ai ajuns la stadiul de a vedea pozitiv lumea, s-ar putea ca următorul impas pe drumul transformării tale să fie faptul că celor din jur nu le va plăcea schimbarea ta și vor încerca să te tragă la loc în jos cu negativismul lor. Autoarea te sfătuiește ce să faci în această situație pentru a nu cădea în capcană, oferindu-ți și exemple relevante în acest sens.
„Ce cale în viață te va face să te dezvolți? Asta e calea pe care trebuie să apuci. S-ar putea să fii surprins când cei dragi vor ajunge până la urmă să înțeleagă și să respecte asta. Dacă nu, noua ta forță îți va permite să rupi legăturile nesănătoase și să inițiezi altele noi, mai sănătoase.”
Vei învăța în continuare cum să iei decizii în urma cărora nu ai cum să pierzi, urmând un scurt, dar valoros ghid oferit de autoare în acest sens, reținând totodată faptul că orice decizie ai lua: „Nu ești un ratat dacă nu reușești/ Ești de succes fiindcă ai încercat”. Susan Jeffers nu te seduce și abandonează imediat, oferindu-ți tot aici câteva sfaturi utile de urmat după luarea unei decizii. În final te invită să analizezi și să alegi singur care cale e mai bună, prezentând în paralel Procesul luării deciziilor N-am nimic de câștigat și Procesul luării deciziilor N-am nimic de pierdut. La final, autoarea îți propune spre rezolvare câteva exerciții practice menite să îți schimbe modul de gândire.
”Ne simțim înstrăinați, singuri și pustiiți. Indiferent ce facem sau ce avem, nu ne simțim niciodată împliniți. Aceste senzații de pustietate sufletească sau singurătate intensă sunt indicii că am deviat de la curs și că trebuie să ne corectăm direcția. Adesea credem că această corecție înseamnă un nou partener, o nouă casă, o nouă mașină, un nou loc de muncă sau orice altceva nou. Nu așa stau lucrurile.”
Jeffers dedică un întreg capitol din carte celor șapte pași pe care trebuie să-i urmezi pentru a ajunge la schimbarea vizată. Potrivit autoarei, acești pași te vor ajuta să-ți stabilești structura de bază a vieții, ca să-ți poți continua apoi traiul într-un fel care să îți susțină dezvoltarea și satisfacția. Tot ce îți rămâne de făcut apoi este să spui DA propriului univers, „universul” întruchipând acel plan de viață care pare să preia controlul. Indiferent dacă întâmplările care survin în viața noastră sunt bune sau mai puțin bune, spune Jeffers, antidotul pentru frică constă în a spune DA, în acceptarea situațiilor de viață care survin în existența noastră la un moment dat și în transformarea lor în experiențe pozitive. Autoarea ne oferă și aici exemple sugestive, printre care și cel al lui Viktor Frankl autorul volumului Man’s Search for Meaning (Omul în căutarea sensului vieții). Dacă el a putut să își transforme anii petrecuți în lagărele naziste de concentrare într-o experiență pozitivă, înseamnă că oricine poate. Cealaltă variantă ar fi: „Dacă tu crezi că o situație din viața ta este lipsită de speranță, atunci îți pui mâinile în sân și te lași distrus.”
Pe de altă parte: „să spui da înseamnă să te ridici și să acționezi conform convingerii că poți găsi un sens și un scop în tot ce îți oferă viața.”
„Când începi să vezi posibilități acolo unde totul pare imposibil, vei începe să vezi că lumea funcționează „perfect”. Poți să găsești un rost și un scop în toate – dacă-ți deschizi mintea către așa ceva.”
În final, sfatul autoarei pentru a scăpa de fricile tale este să te bucuri mai mult de viață așa cum e, încetând să te îngrijorezi pentru fiecare nimic: „Asta înseamnă să accepți în mod conștient ce ți se întâmplă în viață. Am auzit odată spunându-se că secretul vieții nu este să-ți dai seama ce poți obține de la val, ci, mai degrabă, să-ți dai seama cum să ajungi pe el. Sau, cum și-a intitulat Barry Stevens cartea: Don’t Push the River – It flows by itself (Nu împinge râul – Curge și singur). Nu te mai lupta cu propria viață. Las-o mai moale, și lasă râul să te poarte către noi aventuri prin modul în care îți trăiești viața. În acest fel – și numai în acest fel – este imposibil să pierzi.”
Ceea ce îți va plăcea pagină cu pagină la această carte este faptul că îți oferă mereu noi teme de meditație dar și perspective noi, demne nu doar de luat în seamă, dar și, mai ales, de pus în aplicare.
Chiar dacă ți-e frică… acționează / Feel the Fear and Do It Anyway de Susan Jeffers este o carte despre cum să devii puternic înfrângându-ți temerile. O carte care te încurajează și te motivează să pornești și să continui pe acest drum. O carte care te va învăța să ai răbdare și să reduci la tăcere „Gura Spartă”. O carte care te va învăța să îți găsești identitatea superioară și Sinele Superior, dar și să ai răbdare ca transformarea să se producă, dat fiind faptul că suntem toți asemenea seminței din ghiveci. Chiar dacă aparent nu se întâmplă nimic atât timp cât sămânța este în pământ, ea se transformă de fapt de la o zi la alta, tot mai mult, până când, într-o zi, când nici nu te aștepți, se va ivi la suprafață sub formă de floare. O carte care te învață să îți vindeci mintea și trupul și să te ridici deasupra lumii meschine, fiind ferm convins că Legile Energiei Universale nu dau greș niciodată. O carte care te învață să dăruiești: informație, laude, iubire, încredere, timp, bani etc, pentru că ceea ce oferi Universului el îți restituie înzecit.
În final nu-ți mai rămâne decât să te „muți” din câmpul ideilor în cel al vieții reale pentru că: „Nimic nu-ți va merge, dacă tu nu muncești pentru asta. Spune DA vieții. Participă. Mișcă-te. Acționează. Scrie. Citește. Înscrie-te. Ia atitudine. Sau fă ce ți se potrivește. Implică-te în proces. După cum a scris Rollo May în Descoperirea ființei: „Orice organism are o singură nevoie în viață, aceea de a-și împlini propriul potențial”.
TESTIMONIALE
„Este o lectură obligatorie. Cel mai practic ghid de amplificare a puterii personale pe care l-am citit vreodată. Chiar dacă ți-e frică... acționează se află pe locul întâi pe lista lecturilor pe care vi le recomand.”– Jordan Paul, coautor al cărții Do I Have to Give Up Me to Be Loved by You (Trebuie să reunț la mine ca să mă iubești?)
„[Este o carte] care se adresează sufletului curajos al fiecă¬ruia dintre noi, la care acesta răspunde cu un «Da» așa de clar, încât nu se poate să nu îl auzim.”– GINI KOPECKY, Redbook
„Reconfortantă, practică, optimistă… un program de exerciții de bun simț pentru minte.” – The San Diego Union
„Spre deosebire de majoritatea cărților care își propun să-l ajute pe cititor să facă față problemelor vieții, Susan Jeffers oferă aici o mulțime de sfaturi care într-adevăr funcționează. Mai mult de atât, este o plăcere să o citești.” – McCallʼs
„Sfaturi înțelepte și de bun simț. Utilă pentru încurajarea și ideile ei.” – Booklist
„Unică… Un instrument cu adevărat revoluționar pentru a trăi fără nicio teamă.” – The Pilot