Cartea Gesturilor
Joseph Messinger, Caroline MessingerBiblia decodării gesturilor.
Cunoscând semnificațiile limbajului non-verbal înțelegem ce spun oamenii când nu vorbesc (sau în ciuda a aceea ce vorbesc), pentru că, așa cum subliniază autorii, „Nu oamenii fac gesturile, ci gesturile îi fac pe oameni”.
Biblia decodării gesturilor.
Corpul este un teritoriu în permanentă mișcare care se exprimă printr-o explozie de gesturi. Când se repetă în mod constant, mereu în aceeași formă și în context identic, gesturile capătă semnificații importante. Pornind de la modul în care cineva ne strânge mâna și de la felul în care își încrucișează picioarele sau se încruntă în timpul unei conversații, „Cartea gesturilor” ne dezvăluie ce climat mental și ce personalitate are interlocutorul nostru. Cunoscând semnificațiile limbajului non-verbal înțelegem ce spun oamenii când nu vorbesc (sau în ciuda a aceea ce vorbesc), pentru că, așa cum subliniază autorii, „Nu oamenii fac gesturile, ci gesturile îi fac pe oameni”.
Dar, pe lângă faptul că ne ajută să decodăm semnalele pe care ni le trimit interlocutorii noștri, „Cartea gesturilor” reprezintă un instrument prețios al descoperirii de sine. Cunoașterea semnificației asociate fiecărui gest este o modalitate originală prin care putem influența în mod pozitiv psihicul. Cu ajutorul acestei cărți învățăm foarte ușor care sunt atitudinile și pozițiile care ne dezavantajează și trebuie corectate. Mai mult decât atât, descoperim care sunt gesturile pe care trebuie să le valorificăm pentru a le transmite celorlalți un semnal pozitiv privitor la personalitatea și capacitățile noastre.
„Cartea gesturilor” conține o gramatică gestuală completă, rezultatul a trei decenii de observaţie, de curiozitate activă și de cercetări empirice. Prima ediție a lucrării, „Ces gestes qui vous trahissent”, a apărut în 1993 și a devenit un bestseller. Ne aflăm acum în fața traducerii celei de-a șasea ediții a cărții, care a fost realizată de Joseph Messinger împreună cu soția lui, Caroline, și a fost publicată în 2013. Lucrarea cuprinde peste 300 de imagini și o descriere simplă a gesturilor pe care le întâlnim în viața de zi cu zi.
Pentru că fiecare parte a corpului corespunde unei caracteristici psiho-comportamentale esenţiale, autorii au optat pentru o clasificare anatomică. Călătorim așadar pe continentul corpului de la nord la sud, descoperind simbolistica tuturor gesturilor. Ultima parte a lucrării este un dicționar de acțiuni și poziții corporale, analizate în afara oricăror referințe anatomice.