Livrare 13.98 lei și gratuit în Sibiu.
Fridtjof Nansen

Fridtjof Nansen

A fost un explorator, om de știință, diplomat și filantrop norvegian, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1922.

S-a născut pe 10 octombrie 1861 și în tinerețe s-a remarcat în competițiile sportive de ski și patinaj. În 1888, a condus expediția care a realizat prima traversare a Groenlandei interioare. Cu adevărat faimos a devenit după ce, în timpul expediției sale către Polul Nord (1893-1896), a ajuns până la 86°14’ latitudine nordică, un record pentru acea epocă. La întoarcerea în Norvegia, în august 1896, după deriva navei Fram, Nansen și-a încetat activitatea de explorator. Dar tehnicile sale de călătorie și inovațiile în ceea ce privește dotările și echipamentul au stat la baza pregătirii următoarelor generații de exploratori ai Arcticii și Antarcticii.

După 1896, Nansen s-a specializat în domeniul oceanografiei și a participat la numeroase expediții de cercetare în Atlanticul de Nord. Ca cetățean norvegian de vază, în 1905 a susținut un discurs în favoarea desprinderii Norvegiei de Suedia. Între 1906 și 1908 a fost reprezentantul Norvegiei la Londra și a luat parte la negocierile pentru tratatul de independență al țării sale.

În ultima parte a vieții, Nansen s-a dedicat activității la Liga Națiunilor. În 1922 a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Pace datorită implicării sale în ajutorarea victimelor Primului război mondial. Printre inițiativele sale se numără introducerea pașaportului Nansen pentru persoane fără cetățenie, un act care a fost recunoscut de peste 50 de țări. Până la moartea sa, pe 13 mai 1930, a lucrat în favoarea refugiaților. La Liga Națiunilor a fost instituit atunci Biroul Internațional Nansen pentru Refugiați, cu scopul de a continua munca lui. În 1938, acest birou a primit Premiul Nobel pentru Pace.

Astăzi, numeroase locații geografice poartă numele său: Bazinul Nansen și Creasta Nansen-Gakkel în Oceanul Arctic, Muntele Nansen în regiunea Yukon din Canada, Muntele Nansen, Muntele Fridtjof Nansen și Insula Nansen, toate în Antarctica.

De acest autor:

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter si fii primul care afla noutatile noastre! Colectii noi, oferte exclusive!