Puterea tacuta
Susan Cain, Gregory Mone, Grant Snider (ilustrator)Introvertiții au realizat lucruri incredibile datorită temperamentului lor liniștit, nu în ciuda acestuia. Acceptă-te și prețuiește-te pe tine însuți așa cum ești.
UN TEMPERAMENT LINIȘTIT ESTE O SUPERPUTERE ASCUNSĂ
Introvertiții au realizat lucruri incredibile datorită temperamentului lor liniștit, nu în ciuda acestuia.
Acceptă-te și prețuiește-te pe tine însuți așa cum ești. Lumea are nevoie de tine și există atât de multe moduri în care poți face ca felul tău tăcut de a fi să se impună în fața celorlalți. Gândește-te la această carte ca la un ghid care te ajută să-ți valorifici calitățile și abilitățile extraordinare pe care le ai deja.
SĂ FII INSPIRAT!
Pe când era adolescentă, Susan Cain a fost întrebată de multe ori de ce este atât de tăcută. Ani întregi a făcut eforturi ca să se arate „sociabilă", ceea ce părea cel mai mare compliment pe care îl putea primi cineva. În clasă se străduia să vorbească tare și mergea la petreceri zgomotoase, deși ar fi vrut, mai degrabă, să-și petreacă timpul alături de o prietenă sau două. Dar, pe măsură ce au trecut anii, și-a dat seama, încetul cu încetul, că abordarea vieții într-o manieră calmă poate fi, de fapt, un punct forte.
Susan și-a împărtășit experiența de viață în bestsellerul Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking, care a stârnit o dezbatere internațională. Prin intermediul acestei cărți inspiraționale, ea a schimbat definitiv felul în care societatea îi vede pe introvertiți și felul în care se văd introvertiții pe ei înșiși.
Acum, prin ghidul de față, autoarea vine și în sprijinul copiilor și-al adolescenților. Concentrându-se asupra școlii, prieteniei, vieții de familie și activităților extracurriculare, Susan Cain ne face părtași la propria sa poveste, precum și la poveștile multor copii care, în felul lor tăcut, au reușit să se remarce.
Fragment din volumul "Puterea tacuta" de Susan Cain, Gregory Mone si Erica Moroz:
”Teoria trasaturii independente
In calitate de cercetator in psihologie, dr. Brian Little s-a dedicat studiului complicatelor feluri in care lucreaza mintea si emotiile omului. Cand l-am intalnit, acum cativa ani, lucra la Harvard si era unul dintre cei mai iubiti profesori din campus. Era recunoscut drept pasionat si deosebit de grijuliu. In facultate, profesorii au asa-numitele „ore de consultatie", in care studentii pot veni sa vorbeasca in particular despre curs sau despre chestiuni personale. Cand erau programate orele de consultatie ale lui Brian Little, coada se intindea pana pe coridor, de parca dadea bilete gratuite la Super Bowl.
Atunci cand statea in fata studentilor sai, Little se comporta ca un extravertit expansiv. In particular, era introvertit si ii placea sa-si petreaca timpul singur. Este posibil sa fii in ambele feluri, ramanand in acelasi timp onest fata de tine insuti si fata de calitatile tale tacute? Cred ca ti-ai dat seama ca raspunsul este afirmativ atat timp cat depasirea zonei de confort se realizeaza in slujba oamenilor sau a proiectelor de care iti pasa cu adevarat.
Bazandu-se pe propriile experiente, Brian Little a propus o noua teorie in psihologie, cunoscuta sub numele de „teoria trasaturii independente", pentru a demonstra acest adevar. Potrivit teoriei trasaturii independente, ne nastem cu anumite trasaturi de personalitate, dar putem, totodata, sa adoptam unele noi atunci cand avem cu adevarat nevoie de ele, in slujba „proiectelor personale esentiale". Astfel, extravertitii nu sunt singurii care pot sa-si demonstreze farmecul pe scena. Iar introvertitii nu sunt singurii care pot sta linistiti ca sa devoreze articole online ori sa petreaca ore intregi in singuratate, ca sa exerseze la un instrument.
Sa ne intoarcem la Hermione Granger, personajul extravertit interpretat de introvertita Emma Watson. Nevoia lui Hermione de a vorbi in clasa, existenta in romanele din seria Harry Potter, aflata parca in contrast cu capacitatea ei de a citi cartile pe nerasuflate, atunci cand invata, exemplifica teoria trasaturii independente. Condusa de pasiunea pentru cunoastere, fata sta singura si devoreaza cartile. Teoria lui Little ni se aplica tuturor si spune ca putem adopta o trasatura opusa atunci cand aceasta ne inspira.”