Livrare 13.98 lei și gratuit în Sibiu.
Jean Bart

Jean Bart

Jean Bart (1650–1702) a fost un corsar legendar din Dunkerque, Franța. Un marinar neînfricat, care – pentru țara lui – a participat la numeroase confruntări maritime cu englezii și cu olandezii, remarcându-se prin curaj, prin demnitate, prin spirit de sacrificiu și prin ingeniozitate. Pentru faptele sale, Ludovic al XIV-lea l-a ridicat la rangul de cavaler al ordinului Sfântul Ludovic I.

Sute de ani mai târziu, un marinar român – Eugeniu P. Botez – îi adoptă numele, iar îndărătul lui își va construi o carieră scriitoricească. Biografia literară a lui Jean Bart – Eugeniu P. Botez este una respectabilă, dar nu spectaculoasă. Însă cariera marinărească – da.

Eugeniu P. Botez (alias Jean Bart) s-a născut la 28 noiembrie 1874 în Moldova (comuna Burdujeni, județul Botoșani). Fiu de militar, se pregătește pentru o carieră similară. În primii ani de școală (mai exact în clasa a II-a), este elevul lui Ion Creangă. Face la Iași două clase gimnaziale, apoi urmează Școala fiilor de militari, Școala de ofițeri din capitală, pe care o termină în 1896, apoi Școala de aplicație a marinei de la Galați.

Scrie mai ales literatură autobiografică și proză, impunând în literatura română „jurnalul de bord” și „schița marină”. Dintre toate volumele (nu foarte numeroase), cel mai cunoscut rămâne romanul Europolis (1933).

De acest autor:

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter si fii primul care afla noutatile noastre! Colectii noi, oferte exclusive!