Livrare 13.98 lei și gratuit în Sibiu.
Iv cel Naiv

Iv cel Naiv

Interviu cu Iv cel Naiv

Din ce vine scrisul? Ca să poți scrie e musai să lovezi?

Scrisul meu vine din observație. Mă observ pe mine, îi observ pe ceilalți. Și când zic ceilalți, includ și toți fluturii, vrăbiuțele, scaunele și centaurii. Observ încontinuu, scriu când observațiile se decantează și capătă o formă poetică. Sau cât de cât poetică, nu sunt un tehnician foarte bun. Vreau să emoționez oameni, nu să-i impresionez prin tehnica mea poetică.

Uneori procesul ăsta durează ani, alteori secunde. Sunt versuri pe care i le-am scris iubită-mii, live, pe chatul de facebook, sau pe sms; sau i le-am zis privind-o in ochi. Și da, trebuie să iubești ca să poți scrie. Dacă nu o persoană sau o secundă sau o stare, măcar să iubești ideea de iubire.

Dacă dragoste nu e nimic nu e. Argumentează.

Argumentez cu viața mea. Când scriu mai difuz, mai contondent, mai neconcludent, înseamnă că iubirea mea e puțin sau foarte bolnavă. Când vi se pare magic sau cel puțin frumos ce scriu înseamnă că în viața mea se întâmplă ceva magic sau poate doar frumos.

Cred ca așa cum alții sunt căzuți iremediabil în capcana lui “trăim ca să mâncăm, trăim ca să avem puterea, trăim ca să muncim, trăim ca să ne reproducem sau trăim ca să ne distrăm”, eu trăiesc ca să iubesc. Cam asta cred că e scurta mea misiune pe planetă.

Dacă noi ne bucurăm zilele cu poeziile tale, tu cu ce ți le bucuri? O zi din viața unui personaj fictiv – compunere.

Am un job. Beau cafea doar dacă e foarte bună. Îmi place să conduc. Scriu mult, zilnic. Iubesc mâncarea bună. Iubesc să gătesc. Fac baie, nu duș. Îmi place să mă îmbrac decent. Am o gastrită. Și un iPhone, pe care nu-mi place să scriu, dar scriu. Nu prea suport umbrelele. Nu mă chinuiesc să zâmbesc. Port șosete fistichii. Călătoresc mult. Îmi place soarele mai mult decât luna. Acum ascult Metronomy – The Bay. Iubesc cea mai frumoasă fată din lume care iubește cel mai tare tip din univers.

La ce sunt bune cărțile, la ce e bună poezia?

Noi trăim pe lumea asta. Cărțile ne deschid universuri din lumea aia. Sau aia. Sau cealaltă. Fiecare carte e o lume. Poezia e și ea o lume. O lume făcută din fragmente de lumi. Cărțile de poezii sunt oglinzi sparte și reasamblate în care ne vedem aproape cum suntem, dar puțin deformați. În ceva mai frumos.

Ai un ritual al scrisului? Pe ce scrii, cu ce scrii și mai ales de ce?

Nu am un ritual. Pot scrie pe șervețele, iPhone, bilețele, laptop, caiete, ziduri. Îmi trebuie doar câteva secunde de concentrare intensă la ceea ce fac. În momentul când o observație din mintea mea începe să vrea să devină cuvinte, simt. Și o las să se întâmple. În tot procesul ăsta, important, foarte important e declanșatorul. Poate fi un concert Robin and the Backstabbers sau o tristețe de moment, un gest al iubitei mele sau sentimentul dureros că îmi lipsește ceva. Poate fi o discuție amicală sau pur și simplu un cer onest, de vară.

Iv citește poezie sau doar scrie?

Iv scrie poezie mai mult decât citește poezie. Nu am nevoie să știu tot ce s-a întâmplat înaintea mea în poezie, simt că m-ar încurca, m-ar deraia de pe drumul meu. Reușesc să scriu o poezie care seamănă în mici detalii cu ce au făcut alții, dar rămâne o poezie care nu s-a mai scris. Iar asta se întâmplă și pentru că n-am foarte multe repere poetice.

Link-uri autor:

Facebook Twitter Instagram Website

De acest autor:

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter si fii primul care afla noutatile noastre! Colectii noi, oferte exclusive!