Livrare 13.98 lei și gratuit în Sibiu.
Daisaku Ikeda

Daisaku Ikeda

Daisaku este un pacifist, filosof budist, educator, autor și poet. A fost președintele organizației budiste laice Soka Gakkai din Japonia între 1960 și 1979 și este președintele fondator al Soka Gakkai International (SGI), una dintre cele mai mari și mai diverse asociații budiste comunitare din lume. El este, de asemenea, fondatorul sistemului Soka Schools și al mai multor instituții internaționale care promovează pacea, cultura și educația.

Ikeda s-a născut la Tokyo, Japonia, la 2 ianuarie 1928, al cincilea dintre cei opt copii, într-o familie de fermieri de alge marine. Crescând în timpul celui de-al Doilea Război Mondial  a îndurat direct suferințele și devastările războiului, inclusiv moartea fratelui său mai mare, care a fost ucis în război.

În 1947, la vârsta de 19 ani, face cunostinta cu budismul printr-o prin intermediul lui Josei Toda (1900–58), educator, pacifist și lider al Soka Gakkai. Toda fusese închis în timpul războiului împreună cu mentorul său Tsunesaburo Makiguchi (1871–1944). Ambii își păstraseră ferm convingerile religioase în fața opresiunii din partea autorităților militare care au impus ideologia Shinto asupra populației. Hotărârea lui Toda de a se opune regimului militarist l-a impresionat pe Ikeda, care mai târziu avea să scrie: „Cuvintele unei persoane care a suferit închisoare pentru convingerile sale aveau o greutate deosebită. Am simțit intuitiv că pot avea încredere în el”. 

Deși asocierea lui Ikeda cu Toda a durat doar 10 ani, el descrie îndrumarea sa de către Toda ca fiind experiența definitorie a vieții sale și sursa a tot ceea ce a făcut și a devenit.

Pentru a pune în practică filosofia educațională a predecesorilor săi Makiguchi și Toda, Ikeda a stabilit sistemul de școli Soka. Acesta este un sistem școlar neconfesional bazat pe idealul de a promova potențialul creativ unic al fiecărui elev și de a cultiva un etos al păcii.

Principiul central al gândirii lui Ikeda, întemeiat pe umanismul budist, este demnitatea fundamentală a vieții, o valoare pe care o vede ca fiind cheia păcii durabile și fericirii umane.

Ikeda este un scriitor prolific care a publicat peste 250 de lucrări traduse, de la comentarii, la budism, la eseuri biografice, poezie și povești pentru copii.

Are doi fii, Hiromasa și Takahiro, și locuiește cu soția sa, Kaneko, în Tokyo. 

De acest autor:

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter si fii primul care afla noutatile noastre! Colectii noi, oferte exclusive!