Livrare 13.98 lei și gratuit în Sibiu.
Angelo Scola

Angelo Scola

(n. 7 noiembrie 1941, Malgrate, Italia) este un cardinal italian al Bisericii Catolice, arhiepiscop de Milano din 2011.

Angelo Scola s-a născut la 7 noiembrie 1941, la Malgrate, în Lombardia. Tatăl său, Carlo Scola, era camionagiu, iar mama sa, Regina Colombo, era casnică. Fratele său mai mare, Pietro, a fost în mai multe rânduri primar la Malgrate.

A fost numit episcop de Grosseto, la 20 iulie 1991, iar la 21 septembrie al aceluiași an, a fost hirotonit episcop de către cardinalul Bernardin Gantin, în Bazilica Santa Maria Maggiore. Patru ani mai târziu, a intrat în Curia romană ca rector al Universității Pontificale Laterane, în latină Pontificia Universitas Lateranensis, iar în italiană Pontificia Università Lateranense, și președinte al Institutului „Ioan Paul al II-lea” de Studii asupra Familiei și Căsătoriei.

La 5 ianuarie 2002, a fost numit patriarh al Veneției. La 28 iunie 2011, papa Benedict al XVI-lea l-a transferat la sediul arhiepiscopal din Milano.

În consistoriul din 21 octombrie 2003, papa Ioan Paul al II-lea l-a creat cardinal cu titlul de cardinal preot al Sfinților Apostoli (Ss. XII Apostoli).

Este la originea creării Fundației Internaționale Oasis dedicată promovării cunoașterii reciproce și întâlnirii între creștini și musulmani, cu o atenție deosebită la realitatea minorităților creștine în țările cu majoritate musulmană.

În 2011 a fost numit arhiepiscop de Milano, ceea ce îl făcea și mai papabil, Arhidieceza de Milano dăduse doi papi în secolul al XX-lea[5]. Unele surse, în pofida secretului obținut cu ușile închise, îl creditau cu patru voturi în fiecare din primele două tururi de scrutin.[6]. A rămas unul din favoriți în Conclavul din 2013, ținut în urma renunțării papei Benedict al XVI-lea[7], iar presa se aștepta mai degrabă la alegerea sa încât anunța anticipând Conferința Episcopală Italiană[8]. Însă, a fost ales papa Francisc, la 13 martie 2013.

În dimineața zilei de 6 iunie 2013 cardinalul Angelo Scola a prezidat o mesă la Biserica Sfântul Mihail din Cluj, avându-l alături pe arhiepiscopul romano-catolic al locului, György Jakubinyi, în fața a 500 de credincioși romano-catolici, greco-catolici și ortodocși. În aceeși zi, la propunerea facultăților de teologie greco-catolică și de teologie romano-catolică, Universitatea Babeș-Bolyai i-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa.

Link-uri autor:

Goodreads Website

De acest autor:

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter si fii primul care afla noutatile noastre! Colectii noi, oferte exclusive!