Retelele de socializare explicate
Mark W. SchaeferCu ajutorul cărții de față puteți descoperi tainele celor mai cunoscute rețele de socializare: platforme dedicate blogurilor, Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest, Google+, YouTube, SlideShare, etc.
În ziua de astăzi, rețelele de socializare sunt platformele preferate de conectare, comunicare, învățare și descoperire a produselor și serviciilor. Cartea pe care ACT și Politon o propune, Rețelele de socializare explicate, de Mark W. Schaefer, este împărțită în patru secțiuni. Prima parte tratează conceptele fundamentale ale modului în care funcționează rețelele de socializare în orice organizație și pe orice platformă de socializare. A doua secțiune se ocupă de cele mai obișnuite cinci întrebări pe care probabil că le primiți de la șeful dumneavoastră, și vă oferă suficiente resurse pentru a le răspunde. Cea de-a treia parte reprezintă un studiu de caz ce ilustrează cum funcționează efectiv aceste concepte. În partea finală a cărții, vă este oferită o perspectivă clară asupra unora dintre principalele platforme de socializare, pentru a vă familiariza cu acestea.
Cu ajutorul cărții de față puteți descoperi tainele celor mai cunoscute rețele de socializare: platforme dedicate blogurilor, Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest, Google+, YouTube, SlideShare, etc.
Obiectivul principal al marketingului este să ajungă la consumatori în acele momente care le influențează comportamentul de achiziționare. Rețelele de socializare par să fie perfecte pentru acest rol. De asemenea, rețelele de socializare sunt folosite din ce în ce mai mult de diverse companii pentru a recompensa și pentru a-și păstra vechii clienți.
Trebuie reținut că nici un volum de muncă, timp și dedicație față de marketing și rețelele de socializare nu va funcționa, dacă nu v-ați înconjurat de oamenii care ar putea fi interesați de dumneavoastră și de ceea ce aveți de spus.
Rețelele de socializare sunt un dar incredibil pentru afacerile de peste tot. Pentru prima oară în istorie, se pot crea relații și se poate clădi încredere cu oameni de pretutindeni…prin vocea, prin perspectiva, prin experiența dumneavoastră. Singura modalitate de a face asta este prin dezvăluirea și eliberarea conținutului dumneavoastră într-un mod altruist și util.
Într-o lume a comunicărilor de afaceri care este tot timpul conectată, în timp real, la nivel global, prioritatea este interacțiunea umană ce duce la legături. Legăturile duc la conștientizare, iar conștientizarea duce la încredere. Încrederea este catalizatorul suprem al beneficiilor de afaceri.
Pentru mulți oameni, rețelele de socializare înlocuiesc mass-media tradițională ca formă de educație, distribuire de știri, descoperire de produse și divertisment. Locul rețelelor de socializare în această nouă piață combinată este să ofere oamenilor provocări consecvente, mici, prin diferite forme de conținut, pentru a declanșa angajamentul și pentru a crea, cu timpul, loialitate.
Oamenii petrec timp pe rețelele de socializare, pentru că acestea reprezintă noua piață a orașului, acolo unde o opinie poate ajunge să fie împărțită cu mii de alți utilizatori.
Cum știți dacă afacerea dumneavoastră este potrivită pentru rețelele de socializare? Ar trebui să experimentați, să vă implicați complet sau doar să vă afișați, pur și simplu? Răspunsul începe cu un exercițiu simplu, completând propoziția „numai noi…”. Numai noi…suntem cei mai mari, cei mai mici, cei mai rapizi, cei care au în fiecare zi cel mai mic preț. Aveți cele mai bune servicii, cea mai bogată experiență, cea mai mare gamă de produse sau cea mai bună poziționare?
Rețelele de socializare sunt un canal de comunicare foarte rentabil. Majoritatea cercetărilor arată că, din punct de vedere al multor măsurători tradiționale, rezultatele sunt la fel de bune, sau chiar mai bune, decât cele ale publicității plătite.
Una dintre cele mai întâlnite temeri pe care cei care conduc afaceri le au în privința rețelelor de socializare, este legată de riscul de a-și expune compania criticii publice. Dar dacă aveți produse de încredere și un serviciu cu clienții bun, probabil că nu veți avea foarte mulți oameni care să vă urască. Un studiu pe care Mark W. Schaefer l-a realizat pentru o companie mare din industria ospitalității, arată că doar 0,02% dintre comentariile de pe Facebook din domeniul lor de activitate erau negative.
Indiferent de nivelul de dezvoltare al companiei dumneavoastră, aveți nevoie de o politică a rețelelor de socializare pentru a vă proteja organizația și angajații. Este necesară o politică a felului în care compania dumneavoastră comunică cu lumea exterioară.
Iată câteva elemente esențiale care ar trebui să fie incluse în politica dumneavoastră cu privire la rețelele de socializare:
- Cine poate participa în numele companiei? Când? Unde?
- Aspecte juridice;
- Cine deține conturile?;
- Cine deține conținutul?
- Ce pot face angajații de acasă?;
- Așteptări cu privire la conduita online;
- Răspunderi și responsabilități;
- Exemple cu privire la ce ar putea fi considerat abuz din punctul de vedere al timpului petrecut pe rețelele de socializare;
- Politici de urmat în cazul apariției unei urgențe cum ar fi o amenințare generată de rețelele de socializare.