Profetul de la mare
Iustin PetreParintele Arsenie Papacioc este considerat cel mai mare duhovnic roman. A facut parte din “generatia de aur” a teologilor romani si a fost prigonit si inchis de comunisti. A stat in pustie cu parintele A fost duhovnicul Manastirii “Sfanta Maria” - Techirghiol.
Fara jertfa. făra tuda. nu se poate face nimic. Trebuie sa știi sa mori și sa inviezi in fiecare zi. Aceasta nu se poate face decat daca ești treaz și miști. Pentru ca nu a zice, ci a misca inseamna a ajunge. Sa fii eroul lui Hristos inseamna sa fii un om inteligent care lupta strategic. ținand cont de toate aspectele care ii vor aduce biruința.
Parintele Arsenie Papacioc
Cand incepea sa vorbeasca, uita cu desavarșire de anii grei pe care ii ducea in spate. Se transfigura realmente la față. Ochii îi straluceau, mâna cu vinișoare subțiri. trandafirii. impletea gesturi tandre prin aer, barba-i prelunga, de un alb sidefiu, se unduia fascinant, cuvintele sale apasau clape nebanuite pe claviatura sufletului și te trezeai inundat de o muzica sfanta care îți inviora maruntaiele.
Parintele lustin Petre
Arsenie Papacioc (n. 13 august 1914, Misleanu, Perieți, Ialomița, România – d. 19 iulie 2011, Techirghiol, Constanța, România) a fost un duhovnic ortodox român. Din anul 1976, a fost duhovnicul Mănăstirii Sfânta Maria din Techirghiol. Părintele Papacioc a trecut prin pușcăriile comuniste unde a pătimit alături de Părintele Iustin Parvu, Ioan Ianolide, Valeriu Gafencu, Nichifor Crainic, Mircea Vulcănescu, Nicolae Bordașiu și alții.
A fost arestat și condamnat sub regimul mareșalului Ion Antonescu, în 1941, pentru participare la rebeliunea legionară și apartenența la Mișcarea Legionară.
S-a călugarit în 1946, după eliberare și s-a nevoit la Mănăstirea Antim din București până în 1949. Între 1949-1950 a fost sculptor la Institutul Biblic, iar în anul 1951 a devenit preot la Seminarul Monahal de la Mănăstirea Neamț. Între 1952-1958 a fost preot la Mănăstirea Slatina. În vara anului 1958 a fost arestat din nou, pentru că facea parte din grupul „Rugul Aprins”. Condamnat la 20 de ani de muncă silnică, a fost eliberat -prin Grațierea politică generală din 1964- de la închisoarea Aiud.
Arsenie Papacioc a fost numit la moarte drept unul dintre cei mai importanți duhovnici ai ortodoxiei române.