Oameni sărmani. Dublul
Feodor DostoievskyVolumul de debut al lui F.M. Dostoievski, „Oameni sarmani” marcheaza o mutatie radicala: dupa el literatura lumii nu va mai fi la fel. Considerat ''primul roman social'' din literatura rusa, „Oameni sarmani” este o satira a epocii, moravurilor si chiar a literaturii timpului.
Volumul de debut al lui F.M. Dostoievski, „Oameni sarmani” marcheaza o mutatie radicala: dupa el literatura lumii nu va mai fi la fel. Considerat ''primul roman social'' din literatura rusa, „Oameni sarmani” este o satira a epocii, moravurilor si chiar a literaturii timpului. In centrul povestii se afla inocenta si trista afectiune dintre un functionar de rangul cel mai umil, Makar Devuskin, si verisoara sa indepartata, tanara orfana Varvara Dobroselova. Cei doi traiesc intr-o saracie lucie si se lupta sa supravietuiasca de la o zi la alta, cu speranta unei minuni improbabile. Schimbul de scrisori dintre cei doi dezvaluie, pas cu pas, o intreaga lume, cu framantarile ei, prinsa in lupta pentru supravietuire.
„Devuşkin [Oameni sărmani] este, prin definiţie, un sfios, primul dintr-un şir lung de sfioşi şi sfioase care se preling ca nişte umbre prin toată opera lui Dostoievski...” Valeriu Cristea
----------
Dublul
Iakov Petrovici Goliadkin este unul dintre acei funcționari obscuri care populează literatura rusă, de la Gogol până la Bulgakov. Un om șters, ușor stângaci, ușor penibil, cu un discurs ezitant și confuz. Are, însă, locul lui stabil în societate și în instituția la care este angajat. Totul, până într-o zi în care apare copia lui, cu același nume și cu înfățișarea identică. Din acest moment, propria viață îi scapă de sub control adevăratului Goliadkin.