Livrare 13.98 lei și gratuit în Sibiu.
-25%
Insemnari din subterana. Eternul sot. Jucatorul

Insemnari din subterana. Eternul sot. Jucatorul

Feodor Dostoievsky
Stoc epuizat
39,90 lei (-25%) 29,92 lei

Insemnari din subterana - Eternul sot - Jucatorul - Feodor Mihailovici Dostoievski

Cod produs: 978-606-872-326-6 Editura: Corint

Insemnari din subterana

Omul este o enigma. Ea trebuie dezlegata si, chiar daca ai consacra o viata intreaga spre a o dezlega, sa nu spui ca ai pierdut vremea fara rost. Eu ma ocup de aceasta enigma, deoarece vreau sa fiu om. A studia viata si oamenii reprezinta prinipalul meu tel si unica mea preocupare.

Dezvaluirile facute in 'subterana' determina destinul lui Raskolnikov, al lui Stavroghin si al lui Karamazov. Incepe pelerinajul de mucenic al omului pe caile libertatii arbitrare. Acest pelerinaj il va duce la ultimile limite ale dedublarii. Dialectica dintre om si destinul sau se intrevede in Insemnarile din subterana si se va contura in marile romane dostoievskiene.

Sub fascinatia marilor romane ale lui Dostoievski, opera lui de tinerete este trecuta uneori pe lista lecturilor neobligatorii. Dar pentru orice cititor atent si reponsabil este clar ca scrieri precum Nopti albe sau  Satul Stepancikovo au valoare in sine, nu numai ca "trepte" spre Crima si pedeapsa sau Fratii Karamazov. Regasim in ele motive dostoievskiene constante, cum ar fi dragostea neimpartasita, dar patimasa, universul sufletului de copil chinuit, "ideologia" devoratoare a unor personaje.

----------

Eternul sot

Sosi vara, iar Velceaninov – în ciuda aşteptărilor sale – se văzu reţinut la Petersburg. Călătoria plănuită de dânsul în sudul Rusiei fusese zădărnicită şi sfârşitul procesului său nici nu se întrezărea. Procesul acesta – o pricină cu moşia – căpătase o întorsătură cât se poate de proastă. Cu vreo trei luni mai înainte, lucrurile păreau cât se poate de simple, aproape fără nici un risc, dar dintro dată totul se schimbă. „Aşai acuma, toate au început să se schimbe în rău!” repeta adesea Velceaninov, cu răutate, fraza asta. Tocmise un avocat priceput, bine plătit, celebru şi nu se uita la bani. Dar, nerăbdător şi plin de neîncredere, se apucă să se ocupe singur de proces. Alcătuia şi scria jalbe, pe care avocatul le arunca la coş. Alerga pe la autorităţi, culegea informaţii, şi, probabil, încurca lucrurile, pentru că în cele din urmă avocatul începu săi facă reproşuri şi săl trimită în viligiatură. Dar el nu se putea hotărî să plece la vilă, în viligiatură. Praful, zăpuşeala, nopţile albe care zdruncină nerviiiată cu ce se desfăta el la Petersburg. Locuia undeva în preajma Teatrului Balşoi, întrun apartament închiriat de curând, care nui era pe plac, „nimic numi reuşeşte!” spunea el. Ipohondria îi sporea zi de zi; de altfel, avea de mult înclinare pentru starea asta sufletească.

Era un om care trăise intens şi din plin, trecut de mult de prima tinereţe, avea vreo treizeci şi opt sau treizeci şi nouă de ani, iar această „bătrâneţe”, cum îi spunea el, venise „aproape pe neaşteptate”. Singur înţelegea că îmbătrânise nu atât datorită numărului anilor, ci – ca să zicem aşa – prin calitatea acestora şi că, chiar dacă începuseră săl lase puterile, asta era mai mult pe plan spiritual decât fizic. Ca înfăţişare arăta şi acum chipeş.

----------

Jucatorul

Lupta cu pasiunea jocului de noroc, nevoia de neoprit de a paria, chiar cu pretul fericirii celorlalti, asteptarea incordata a marii lovituri la ruleta, toate acestea alcatuiesc subiectul cartii lui Dostoievski. Jucatorul este si un pariu in sine, caci marele scriitor nu a avut decit patru saptamini pentru a o scrie si pentru a-si achita datoriile cu banii cistigati de pe urma ei.


„Ideile dostoievskiene nu sunt categorii îngheţate, ci torente pârjolitoare. Toate sunt legate de destinul lumii şi al lui Dumnezeu. Ideile determină destinul, ele sunt adânc ontologice, existenţiale, energetice şi dinamice, în idee este concentrată şi ascunsă energia distrugătoare a dinamitei, iar Dostoievski arată cum exploziile ideilor distrug şi aduc moartea. Totodată, în idee este concentrată şi ascunsă energia regeneratoare şi izbăvitoare.” - Nikolai Berdiaev, Filosofia lui Dostoievski

„Elementul modern din Însemnări din subterană este jubilarea dostoievskiană la vederea perversităţii umane. Această carte se poate citi ca o meta-ficţiune despre cum se creează o voce, sau ca un studiu de caz, dar nu poţi evita să o citeşti, totodată, şi ca pe o acuzaţie adusă carenţelor umane, acuzaţie exprimată fără nicio urmă de făţărnicie.” - David Denby în The New Yorker

Autor: Feodor Dostoievsky
Data apariției (RO): Insemnari din subterana (1864) / Eternul sot (1870) / Jucatorul (1967)
Nr. pagini: 432
Format: 13 x 20 cm
Copertă: Necartonată
Titlu original: Записки из подполья / Вечный муж / Игрок
Traducător: Antoaneta Olteanu

Acorda o nota:

Din aceeasi categorie