Filip-Lucian Iorga
Descendent, pe linie maternă, al unui vechi neam de moșneni ialomițeni, Poenaru din Poiana (sat și moșie atestate documentar în secolul al XVI-lea), ramura Bărbulescu, înrudită prin alianță cu familii precum Străjescu (boieri moldoveni înrudiți cu familia domnitoare Mavrogheni și cu scriitorul Alexandru Vlahuță), Onou (nobili ruși de origine moldovenească înrudiți cu Principii Trubețkoy, Principii Șahovskoy, conții Chreptowicz-Buteniev, baronii de Jomini), von Kraus (nobili sași din Făgăraș și Codlea), cu actorii Constantin Bărbulescu și Puiu Călinescu, poeta Gabriela Melinescu, chimistul Costin D. Nenițescu sau ciclista Venera Vasilescu. Este urmaș direct al lui Barbu Poppa Radu (1788-1888), moșnean de Poiana și Pisculeasca. Pe linie paternă, descinde din familia Iorga din fostul județ Slam Râmnic.
În noiembrie 2009 a lansat un proiect de cercetare a strategiilor de transmitere a memoriei familiale și de grup, în cadrul descendenților familiilor boierești și mari burgheze românești. Cercetarea se bazează pe răspunsurile obținute de Filip-Lucian Iorga la un Chestionar special conceput, cu întrebări despre istoria și tradițiile de familie, opțiunile existențiale, traseul biografic, viața de zi cu zi, mentalități etc. Arhiva proiectului conține zeci de răspunsuri scrise la chestionar, sute de ore de interviuri audio înregistrate, sute de documente și fotografii inedite din arhive private, care ne oferă acces la memoria a peste 250 de familii boierești și mari burgheze românești. Primul volum al seriei care folosește rezultatele cercetării, Un cântec de lebădă. Vlăstare boierești în Primul Război Mondial, a fost publicat în 2016. Pornind de la acest proiect, Filip-Lucian Iorga a coordonat și realizarea site-ului Povești cu blazon, dedicat descendenților actuali ai aristocrației românești și care conține peste 30 de interviuri filmate.
A primit Medalia Anul Comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri 1918-2018 de la Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (2019), Premiul C. C. Giurescu al Fundației Culturale Magazin istoric (2015, pentru volumul Copilărie regală), Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate (2008), Premiul Adrian Marino pentru debut în eseistică, oferit de Societatea Română de Radiodifuziune (2001), Premiul I la Concursul Istoria mea – Eustory (2000) și Premiul I la concursul de eseuri organizat de Fundația Academia Civică (1999).
A fost președinte al Societății de Studii Istorice Erasmus (afiliată la International Students of History Association; 2003-2005).
Este membru în conducerea Jockey Club Român, membru în Consiliul Științific al Institutului Român de Genealogie și Heraldică Sever Zotta (afiliat la Confederația Internațională de Genealogie și Heraldică), membru al Royal Historical Society din Marea Britanie și al Uniunii Scriitorilor din România.