Livrare 13.98 lei și gratuit în Sibiu.
Alexandra David-Neel

Alexandra David-Neel

Alexandra David-Néel (24 octombrie 1868 - 8 septembrie 1969) a fost o exploratoare franceză, budistă și scriitoare. Ea este cel mai bine cunoscută pentru vizita sa în orașul interzis (pentru străini) Lhasa, capitala Tibetului (1924). S-a născut la Paris, Franța și a murit la Digne, Alpes-de-Haute-Provence. A scris peste 30 de cărți despre religia, filosofia estică și călătoriile ei. Învățăturile ei bine documentate au influențat scriitorii precum Jack Kerouac, Allen Ginsberg și Alan Watts.

Numele ei real era Louise Eugenie Alexandrine Marie David. În copilărie, avea o puternică dorință de libertate și spiritualitate. La vârsta de 18 ani, deja vizitase singură Anglia, Elveția și Spania.

În 1890 și 1891, a călătorit prin India, întorcându-se doar atunci când i-a lipsit banii. În Tunis a întâlnit inginerul de cale ferată Philippe Néel, cu care s-a căsătorit în 1904.

În 1911, Alexandra a călătorit pentru a doua oară în India, pentru a-și continua studiul budismului. A fost invitată la mănăstirea regală din Sikkim, unde l-a întâlnit pe Maharaj Kumar (prințul moștenitor) Sidkeon Tulku. 

În perioada 1914-1916, a trăit într-o peșteră în Sikkim, aproape de granița cu Tibetul, învățând spiritualitatea alături de călugărul tibetan Aphur Yongden, care i-a devenit tovarăș de călătorie pe viață și pe care l-a adoptat mai târziu. De acolo au pătruns pe teritoriul tibetan, întâlnindu-l pe Panchen Lama în Shigatse (august 1916). Când autoritățile britanice au aflat despre acest lucru - Sikkim era atunci un protectorat britanic - Alexandra și Yongden au trebuit să părăsească țara și, neputând să se întoarcă în Europa în mijlocul Primului Război Mondial, au călătorit în Japonia.

Acolo, Alexandra l-a întâlnit pe Ekai Kawaguchi, care vizitase Lhasa în 1901 deghizat în doctor chinez, ceea ce a inspirat-o să viziteze Lhasa deghizată în pelerini. După ce au traversat China de la est la vest, au ajuns la Lhasa în 1924 și au petrecut 2 luni acolo.

În 1937, Yongden și Alexandra au mers în China, călătorind acolo în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și întorcându-se în Franța abia în 1946. Avea atunci 78 de ani.

În 1955, Yongden a murit. Alexandra a continuat să studieze și să scrie până la moartea ei, la vârsta de 100 de ani.

De acest autor:

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter si fii primul care afla noutatile noastre! Colectii noi, oferte exclusive!