30 de Lectii de viata
Karl Pillemer„30 de lecții de viață” este rezultatul unei cercetări sociologice calitative, în cadrul căreia, bătrânii au fost invitați să răspundă la două întrebări: „Care sunt cele mai importante lecții pe care le-ați învățat de-a lungul vieții?” și „Dacă ar fi să le oferiți persoanelor mai tinere un sfat despre cum ar trebui să trăiască, ce le-ați spune?”. La finalul cercetării, au fost realizate interviuri detaliate cu 300 de bătrâni trecuți de 65 de ani, recomandați de cei din jur ca fiind deosebit de înțelepți.
30 de Lecții de viață / 30 Lessons for Living de Karl Pillemer este o carte pe care să te prefaci că ai uitat-o pe noptieră, doar pentru a te putea întoarce mai rapid la ea atunci când vei simți nevoia unui sfat în legătură cu această experiență minunată care se numește viață. Asta pentru că Pillemer ne propune o alternativă inedită, dar deloc nouă, la miile de cărți motivaționale și de dezvoltare personală pe care americanii au ajuns să cheltuiască miliarde de dolari în epoca contemporană. Paradoxal, Karl Pillemar ne propune ca alternativă la literatura motivațională, înțelepciunea bătrânilor.
Sfaturi de viață de la cei care au știut să se bucure frumos de ea!
Așadar, „30 de lecții de viață” este rezultatul unei cercetări sociologice calitative, în cadrul căreia, bătrânii au fost invitați să răspundă la două întrebări: „Care sunt cele mai importante lecții pe care le-ați învățat de-a lungul vieții?” și „Dacă ar fi să le oferiți persoanelor mai tinere un sfat despre cum ar trebui să trăiască, ce le-ați spune?”. La finalul cercetării, au fost realizate interviuri detaliate cu 300 de bătrâni trecuți de 65 de ani, recomandați de cei din jur ca fiind deosebit de înțelepți.
Și dacă te întrebi cine sunt „cei mai înțelepți americani” despre care se vorbește pe copertă, în completarea titlului: „sfaturi testate și adevărate de la cei mai înțelepți americani”, ei bine, este vorba despre subiecții lui Pillemer, bătrânii trecuți de 65 de ani, pe care autorul îi numește „experți” pe tot parcursul cărții.
Un vechi proverb românesc spune: „cine nu are bătrâni să-și cumpere” semnificația lui referindu-se la cum ne poate ajuta experiența persoanelor în vârstă să ne clădim o existență mai bună și mai plină de sens. Cartea la lui Pillemer se referă la exact același lucru, doar că, în „30 de Lecții de viață” această experiență este adunată de la cei mai buni și mai înțelepți bătrâni ai Americii, astfel că: „Orele pe care le petreci cu această carte te pot ajuta să te îndrepți spre cea mai plină de satisfacții cale a vieții.” spune Jane E. Brody, editorialist pe probleme de sănătate la The New York Times în Cuvânt Înainte.
Cartea este plină de exemple frumoase, menite să te facă să ridici capul sus chiar și în momentele în care simți că totul se prăbușește în jur. Bătrânii te sfătuiesc să profiți de ocaziile care ți se ivesc, să îți asumi riscuri și să accepți provocările. Să îți alegi meseria care să te facă „să fii dornic să pleci la serviciu în fiecare zi”, să îți alegi un partener de viață cu care să te asemeni, nu care să fie complet diferit de tine, să îți petreci timp cu copiii indiferent de cât de ocupat ai fi, sau să întocmești o listă a dorințelor în ceea ce privește locurile în care ai dori să călătorești și să începi să o subțiezi încă din tinerețe.
Bătrânii intervievați de Pillemer și asistenții lui te vor sfătui cum: „Să găsești partenerul potrivit și să ai o căsnicie fericită pe parcursul întregii vieți. Să crești copii care să se dezvolte frumos și care să se bucure de prezența ta. Să descoperi munca pe care îți place la nebunie să o faci. Să îmbătrânești cu grație și fără să te temi. Să eviți să ai regrete foarte mari. Să ajungi la sfârșitul vieții având un sentiment de realizare și de împlinire.”
Primul pas pentru a face totul diferit, este să începi să vezi lucrurile diferit!
Lecții de viață pentru a avea o căsnicie fericită!
- În ceea ce privește lecțiile despre cum să ai o căsnicie fericită, bătrânii cred că secretul unui mariaj longeviv și fericit constă în:
- A te căsători cu cineva care îți seamănă mult;
- A te căsători cu cineva care îți este prieten în aceeași măsură în care îți este și iubit;
- A nu ține scorul în legătură cu cine oferă și cine primește mai mult în relație;
- A te căsători cu cineva cu care poți vorbi despre orice și cu care te poți certa civilizat;
- A-ți lua un angajament față de căsătorie și a pune căsnicia în fața intereselor personale imediate.
Lecții de viață pentru a avea o carieră de succes!
- Să alegem o carieră care să ne facă să ne simțim fericiți și mulțumiți, nu una care să ne ofere doar confort material; La care completează cu: „dacă există o altă carieră pe care ai vrea să o urmezi, dar ești îngrijorat că asta va aduce o scădere a veniturilor, fă-o oricum”.
- Să nu renunțăm la a căuta un loc de muncă care să ne facă fericiți;
- Să profităm cât se poate pe urma unui job nepotrivit: „Și dacă nu poți să ai locul de muncă pe care-l iubești, dragă, găsește ceva care să-ți placă la cel pe care-l ai” și „învață cât mai mult la orice loc de muncă”.
- Inteligența emoțională este mai importantă decât orice alt tip de inteligență, sau, altfel spus, „pentru a avea succes, trebuie să ai abilități interpersonale”, „pentru că e puțin probabil să sari din pat dornic să te duci la serviciu dacă relațiile cu colegii sunt negative și stresante”.
- Cu toții avem nevoie de autonomie, sau, altfel spus, satisfacția la locul de muncă depinde de câtă autonomie avem.
Lecții de viață pentru a deveni un părinte mai bun!
Oare este posibil ca bătrânii să ne ofere sfaturi mai bune decât toate cărțile de parenting pe care le-am citit? Vom afla asta din capitolul „Nimeni nu-i perfect – Lecții despre cum să fii părinte o viață întreagă”. Aici suntem sfătuiți:
- Să petrecem mai mult timp de calitate alături de copii, chiar dacă asta înseamnă să facem sacrificii,
- Să nu ne arătăm niciodată preferințele față de un copil sau altul, asta în cazul în care le avem;
- Să nu lovim copiii;
- Să evităm rupturile definitive în relațiile cu copiii;
- Să fim atenți cum ne purtăm cu copiii cât sunt mici, pentru că de asta va depinde modul cum va evolua relația noastră cu ei după ce vor crește și vor porni pe drumul lor.
Dar… mai ales, să ținem cont de faptul că nu există nici copii, nici părinți perfecți și că toți copiii au cel puțin un impediment, un defect, o perioadă în care nu sunt fericiți sau în care o iau serios pe drumuri greșite..
Lecții de viață pentru a îmbătrâni frumos!
Poți să îmbătrânești frumos și fără teamă? Experții spun că da, pentru că:
- Să fii bătrân e mult mai bine decât crezi: „Îmbătrânirea e atât o opțiune cât și un proces. Iar dacă atitudinea ta este că încă te simți bine, că încă te bucuri de viață, că încă mai ai un scop în viață, te vei descurca bine”.
- Nu vei avea de ce să te temi dacă acționezi acum ca și cum vei avea nevoie de corpul tău o sută de ani;
- Nu trebuie să îți faci griji cu privire la moarte, pentru că se pare că seniorii se gândesc mai puțin la moarte decât persoanele mult mai tinere.
- Dacă vei rămâne conectat la cei din jur, nu vei simți atât de acut îmbătrânirea;
- Îți va fi mult mai ușor dacă vei planifica în avans unde vei trăi când vei îmbătrâni
Lecții de viață pentru a trăi fără regrete!
Experții te vor sfătui și cum să trăiești o viață fără regrete, astfel încât, când vei ajunge pe ultima sută de metri a vieții să poți spune precum marea Edith Piaf: „Non, je ne regrette rien”. Pentru asta va trebui:
- Să fii sincer întotdeauna;
- Să nu lași oportunitățile să treacă pe lângă tine;
- Să călătorești cât mai mult;
- Să deschizi bine ochii atunci când îți alegi partenerul de viață;
- Să spui întotdeauna ce ai de spus, pentru a nu ajunge să regreți cuvinte pe care nu le-ai rostit, deși ar fi trebuit.
La finalul cărții, autorul ne va oferi acele sfaturi preluate de la experți care ne vor ajuta să trăim și noi la rândul nostru ca cei mai înțelepți dintre bătrâni. Așadar, ia lista de mai jos, printează-o și lipește-o pe frigider pentru a-ți aminti mereu de aceste reguli:
- Trăiește viața ca și cum ar fi scurtă, pentru că timpul este esențial;
- Fericirea este o alegere nu o condiție;
- Timpul pe care îl petreci făcându-ți griji este timp pierdut;
- Gândește la scară redusă, făcându-ți un obicei din a te bucura în fiecare zi de lucruri simple;
- Crede! Credința îți va oferi un sprijin unic în timpul crizelor care apar inevitabil pe timpul vieții.
Și mai presus de toate nu uita niciodată Regula de Aur pe care se bazează cei mai mulți dintre experții intervievați de Karl Pillemer: „Fă pentru alții ce vrei să facă ei pentru tine”.
Și încă ceva:
Nu uita să te bucuri de cuvintele înțelepte ale experților pe care îi ai în viața ta!
„O carte fabuloasă! Karl Pillemer a făcut o treabă incredibilă aducând laolaltă înțelepciunea acestor oameni într-un volum încântător, provocator și practic. Citește-l măcar o dată și vei observa cum diminețile tale vor deveni entuziasmante.” - Matthew Kelly, autor al cărții The Rythm of Life and Off Balance
„Mulțumim dr. Pillemer pentru că ai adunat toate aceste sfaturi înțelepte. Nu cred că există cineva care să nu fie puternic influențat de această carte.” - Rabbi Harold Kushner, autor al When Bad Things Happen to Good People
„O carte pe care o recomand de fiecare dată când am ocazia. Este minunată pe de-a întregul ei, dar în mod special apreciez lecțiile despre onestitate și despre alegerea de a spune da în fața oportunităților. Citiți această carte – veți câștiga mai mult de la viață și veți avea mai puține regrete.” - Hal Urban, autor al Life’s Greatest Lessons